A little info about the Sabbath

Well, I’m getting ready to pull off for the mission in Lake Charles, LA. Like I said before, this will be a mission primarily composed of bible studies but we will do relief work too. During the morning we will do rebuilding of different people’s homes that were destroyed by Hurricane Rita, then in the afternoon we will do door to door Bible studies, and then at night we will have the evangelistic meetings. I probably won’t be able to make any diary entries for the next six weeks, but I will keep a journal and upload that when the mission is over. While I am gone I want you all to just get a taste of the Bible studies that we will be going through. If you want to, please leave comments and I’ll read them all when I get back from the mission. Actually, before I post the bible studies I need to set the record straight on what Seventh-day Adventists believe. All of our doctrines come from the Bible, which is how is should be. We believe, as the Bible itself tells us that all Scripture is inspired by God (2 Timothy 3:16), therefore all Scripture is truth. Adventists are most known for their Sabbath keeping, which is biblical, so I will post that (Bible references are in KJV):

THE SABBATH

1. On what day did Jesus customarily worship?
“And he came to Nazareth, where he had been brought up: and as his custom was, he went into the synagogue on the Sabbath day, and stood up for to read.” Luke 4:16.
Answer:Jesus’ custom was to worship on the Sabbath.

2. But which day of the week is the Sabbath?
“The seventh day is the Sabbath of the Lord thy God.” Exodus 20:10. “And when the Sabbath was past, ” very early in the morning the first day of the week, they came unto the sepulcher.” Mark 16: 1, 2.
Answer:The Sabbath is not the first day of the week (Sunday) as many believe, but the seventh day (Saturday). Notice from the above Scripture that the Sabbath is the day that comes just before the first day of the week (Sunday), which we all know Jesus was resurrected on.

3. Who made the Sabbath and when?
“In the beginning God created the heaven and the earth.” “And on the seventh day God ended his work which he had made; and he rested on the seventh day from all his work which he had made. And God blessed the seventh day,and sanctified it.” Genesis 1:1 and 2:2, 3.
Answer:God made the Sabbath at the time of Creation (thousands of years before Jews even existed), when He made the world. He rested on the Sabbath and blessed and sanctified it (set it apart for a holy use).

4. What does God say about Sabbethkeeping in the Ten Commandments, which He wrote with His own finger?
“Remember the Sabbath day, to keep it holy. Six days shalt thou labor, and do all they work: but the seventh day is the Sabbath of the Lord thy God: in it thou shalt not do any work, thou, nor thy son, nor thy daughter, they manservant, nor thy maidservant, nor thy cattle, nor thy stranger that is within thy gates: For in six days the Lord made heaven and earth, the sea and all that is in them is, and rested the seventh day: wherefore the Lord blessed the Sabbath day, and hallowed it.” Exodus 20:8-11. “And the Lord delivered unto me two tables of stone written with the finger of God.” Deuteronomy 9:10.
Answer:In the fourth commandment of the 10, God commands us to observe the seventh-day Sabbath as His holy day. God knew people would forget the Sabbath, so He began this commandment with the word “remember.” He has never commanded anyone anywhere to keep any other day as a weekly holy day.

5. But haven’t the Ten Commandments been changed?
Jesus says: “And it is easier for heaven and earth to pass, then one tittle of the law to fail.” Luke 16:17. God says: “My covenant will I not break, nor alter the thing that is gone out of my lips.” Psalm 89:34. Notice, the Ten Commandments came from His lips. Exodus 20:1 says, “And God spake all these words, saying”[the Ten Commandments follow in verses 2-17].”
Answer:No, indeed! It is utterly impossible for any of God’s moral law ever to change. All Ten Commandments are binding today.

6. Did the apostles keep the Sabbath?
“And Paul, as his manner was, went in unto them, and three sabbath days reasoned with them out of the scriptures.”Acts 17:2. “Now when Paul and his company loosed from Paphos, they came to Perga in Pamphylia: and John departing from them returned to Jerusalem. But when they departed from Perga, they came to Antioch in Pisidia, and went into the synagogue on the sabbath day, and sat down.” Acts 13:13,14. “And on the sabbath we went out of the city by a river side, where prayer was wont to be made; and we sat down, and spake unto the women which resorted [thither]” Acts 16:13. “And he [Paul] reasoned in the synagogue every sabbath, and persuaded the Jews and the Greeks.” Acts 18:4.
Answer:Yes, the book of Acts makes it clear that Paul and the early church kept the Sabbath

7. Did the Gentiles also worship on Sabbath?
God commanded it:
“Blessed [is] the man [that] doeth this, and the son of man [that] layeth hold on it; that keepeth the sabbath from polluting it, and keepeth his hand from doing any evil. Also the sons of the stranger, that join themselves to the LORD, to serve him, and to love the name of the LORD, to be his servants, every one that keepeth the sabbath from polluting it, and taketh hold of my covenant; Even them will I bring to my holy mountain, and make them joyful in my house of prayer: their burnt offerings and their sacrifices [shall be] accepted upon mine altar; for mine house shall be called an house of prayer for all people. ” Isaiah 56:2, 6, 7.

Apostles taught it:
“And when the Jews were gone out of the synagogue, the Gentiles besought that these words might be preached to them the next sabbath. And the next sabbath day came almost the whole city together to hear the word of God. ” Acts 13:42, 44. “And he reasoned in the synagogue every Sabbath, and persuaded the Jews and Greeks.” Acts 18:4.
Answer: The apostles in the early New Testament church not only obeyed God’s Sabbath command, but they also taught the converted Gentiles to worship on the Sabbath. Never once do they refer to Sunday as a holy day.

8. But wasn’t the Sabbath changed to Sunday at Christ’s death or resurrection?
Answer: No, there is not the remotest hint that the Sabbath was changed at Christ’s death or resurrection. The Bible teaches just the opposite. Please carefully review the following evidence:
A. God blessed the Sabbath. “The Lord, blessed the sabbath day, and hallowed it.” Exodus 20:11. “And God blessed the seventh day, and sanctified it.” Genesis 2:3.
B. Christ expected His people to be still keeping the Sabbath in A.D.70 when Jerusalem was destroyed. Knowing full well that Jerusalem would be destroyed by Rome in A.D. 70, Jesus warned His followers of that time saying, “But pray that your flight be not in the winter, neither on the Sabbath day.” Matthew 24:20. Jesus made it clear that He intended for the Sabbath to be kept even 40 years after His resurrection. In fact, there is no intimation anywhere in the Scriptures that Jesus, His Father, or the apostles ever (at any time, under any circumstances) changed the holy seventh-day Sabbath, to another day.
The women who came to anoint Christ’s dead body kept the Sabbath. Jesus died on “the day before the Sabbath” (Mark 15:37, 42), which is now called Good Friday. The women prepared spices and ointments to anoint His body, then “rested the Sabbath day according to the commandment.” Luke 23:56. Only “when the Sabbath was past” (Mark 16:1) did the women come “the first day of the week” (Mark 16:2) to continue their sad work. They found “Jesus was risen early the first day of the week” (verse 9), commonly called Easter Sunday. Please notethat the Sabbath “according to the commandment” was the day preceding Easter Sunday, which we now called Saturday.
Christ’s follower, Luke, wrote two books of the Bible; Luke and Acts. He says that in the book of Luke he wrote about “all” of Jesus’ teachings (Acts 1:1-3). But he never wrote about Sundaykeeping or a change of the Sabbath.

9. Some people say that Sabbath will be kept in God’s new earth. Is this correct?
“And it shall come to pass, [that] from one new moon to another, and from one sabbath to another, shall all flesh come to worship before me, saith the LORD. And they shall go forth, and look upon the carcases of the men that have transgressed against me: for their worm shall not die, neither shall their fire be quenched; and they shall be an abhorring unto all flesh.” Isaiah 66:22, 23.
Answer: Yes, the Bible says the saved people of all ages will keep the Sabbath in the new earth.

10. But isn’t Sunday the Lord’s day?
“Call the Sabbath a delight, the holy of the Lord.”Isaiah 58:13. “for the son of man is Lord even of the Sabbath day.” Matthew 12:8.
Answer: The Bible speaks of the “Lord’s day” in Revelaton 1:10, so the Lord does have a special day. But no verse of Scripture refers to Sunday as the Lord’s day. Rather, the Bible plainly identifies Sabbath as the Lord’s day. The only day ever blessed by the Lord or claimed by Him as His holy day is the seventh-day Sabbath.

11. Shouldn’t I keep Sunday in honor of Christ’s resurrection?
“Know ye not, that so many of us as were baptized into Jesus Christ were baptized into his death? Therefore we are buried with him by baptism into death: that like as Christ was raised up from the dead by the glory of the Father, even so we also should walk in newness of life. For if we have been planted together in the likeness of his death, we shall be also [in the likeness] of [his] resurrection: Knowing this, that our old man is crucified with [him], that the body of sin might be destroyed, that henceforth we should not serve sin.” Romans 6:3-6.
Answer: No! No more than you would keep Friday in honor of the crucifixion. Christ gave the ordinance of baptism in honor of His death, burial, and resurrection. The Bible never suggests Sundaykeeping in honor of the resurrection (or for any other reason, for that matter). We honor Christ by obeying Him (John 14:15),not by substituting man-made requirements in place of His.

12. Well, if Sundaykeeping isn’t in the Bible, whose idea was it anyway?
“And he shall think to change the times and the law.” Daniel 7:25, RSV. “Thus have ye made the commandment of God of none effect by your tradition.” “IN vain they do worship me, teaching for doctrines the commandments of men.” Matthew 15:6, 9. “Her priests have violated my law.” “And her prophets have daubed them with untempered mortar, “saying, Thus saith the Lord God, when the Lord hath not spoken.” Ezekiel 22:26, 28.
Answer: Misguided men of long years past announced that God’s holy day was changed from Sabbath to Sunday. God predicted it would happen and it did. This error was passed on to our unsuspecting generation as gospel fact. Sundaykeeping is a tradition of uninspired men and break’s God’s law, which commands Sabbathkeeping. Only god can make a day holy. God blessed the Sabbath, and when God blesses, no man can “reverse it.” Numbers 23:20

13: But isn’t it very dangerous to tamper with God’s law?
“Yeah shall not add unto the word which I command you, neither shall ye diminish aught from it, that ye may keep the commandments of the Lord your God.” Deuteronomy 4:2. “Every word of God is pure. “Add thou not unto his words, lest he reprove thee, and thou be found a liar.” Proverbs 30:5,6
Answer: God has specifically and positively forbidden men to change His law by deletions or additions. To tamper with God’s holy law in any way is one of the most fearful and dangerous things a person can do.

14. Why did God make the Sabbath anyway?
A. Sign of Creation- “Remember the sabbath day to keep it holy.” For in six days the Lord made the heaven and earth, the sea and all that in them is, and rested the seventh day: wherefore the Lord blessed the Sabbath day, and hallowed it.” Exodus 20:8, 11.
B. Sign of redemption and sanctification- “Moreover also I gave them my sabbaths, to be a sign between me and them, that they might know that I am the Lord that sanctify them.” Ezekiel 20:12.
Answer: God gave the Sabbath as a twofold sign: (1) It is a sign that he created the world in six literal 24-hour days, and (2) it is also a sign of god’s mighty power to redeem and sanctify men. Surely every Christian will love the Sabbath as God’s precious sign of Creation and redemption (Exo. 31:13, 17; Eze. 20: 12, 20). It is a great insult to God for his people to trample upon His Sabbath. In Isaiah 58:13, 14, God says that all who would be blessed must first get their feet off His Sabbath.

15. How important is Sabbathkeeping?
“Sin is the transgression of the law.” 1 John 3:4. “The wages of sin is death.” Romans 6:23. “Whosoever shall keep the whole law, and yet offend in one point, he is guilty of all.” James 2:10. “Christ also suffered for us, leaving us an example, that ye should follow in his steps.” 1 Peter 2:21. “He became the author of eternal salvation unto all them that obey him.” Hebrews 5:9.
Answer: It is a matter of life and death. Sabbathkeeping is enjoined in the fourth commandment of God’s law. The deliberate breaking of any one of the 10 commandments is a sin. Christians will gladly follow Christ’s example of Sabbathkeeping. Our only safety is to diligently study the Bible, “rightly dividing the word of truth.” 2 Timothy 2:15. We must have positive Scripture support for every Christian practice we follow.

16. How does God feel about religious leaders who ignore the Sabbath?
“Her priests have violated my law, and have profaned mine holy things: they have put no difference between the holy and profane”and have hid their eyes from my Sabbaths, and I am profaned among them.” ” “Therefore have I poured out mine indignation upon them.” Answer: In hiding their eyes from God’s true Sabbath, religious leaders offend the God of heaven. God promises punishment for such false shepherds. Millions have been misled on this matter. God cannot treat it lightly. Jesus condemned the Pharisees for pretending to love God while making void one of the Ten Commandments by their tradition (Mark 7:7-13).

Does Sabbathkeeping really affect me personally?
“If ye love me, keep my commandments.” John 14:15. “So then every one of us shall give account of himself to God.” Romans 14:12. “Therefore to him that knoweth to do good, and doeth it not, to him it is sin.” James 4:17. “Blessed are they that do his commandments, that they may have right to the tree of life, and may enter in through the gates into the city.” Revelation 22:14. “Here is the patience of the saints: here are they that keep the commandments of God.” Revelation 14:12.
Answer: Yes, by all means, the Sabbath is your Sabbath. God made it for you, and if you love Him you will keep it, because it is one of His commandments. Love without commandment-keeping is no love at all (1 John 2:4). You must make a decision. You cannot avoid it. No one can excuse you. You yourself will answer before God on this most important matter. God asks you to love and obey Him now!

So yeah yall, there is more on this subject if you all want to know, but really it all boils down to, “If you love God, then keep His commandments.” This isn’t some legalistic thing, its just honoring God by keeping what He commands. You have to keep all the 10 commandments, not just 9. If you call (800) 23- 2334 instead of (800) 239-2334, will you actually reach anyone? No, you won’t, you need to punch in all 10 numbers to reach your person. I hope you all learned something by reading this Bible study, and I’ll be able to respond to comments after June 18th when I come back! God bless.

P.S.- If there are typos, I’m truly sorry, because I know how that can crap up a Bible study. Please forgive me for any typos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *